Tilannekatsaus vuoden 2020 osalta

Tämä vuosi on ollut hyvin erikoinen ja eniten ehkä siltä osin, että suomalaisten tekemiä tarhareissuja Pro Animals Romanian tarhalle ei ole voitu tehdä koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten ja riskien vuoksi.
Minulla diagnosoitiin rintasyöpä suunnilleen samaan aikaan, kun koronaepidemia lähti valloittamaan maailmaa muuttuen pandemiaksi eikä se tietenkään ole tehnyt asioita helpommaksi miltään kantilta. Mutta ei siitä sen enempää.

Pro Animals Romanian tarhalla on kuitenkin pyöritetty arkea, vaikka taivas olisi ollut tippumassa niskaan. Vaikka koronavirus on tuonut jos jonkinlaisia mutkia matkaan ja rankkasateetkin yrittivät saada tarhan valtaansa, on Carmena ja tarhan työntekijät hoitaneet velvollisuutensa ja pitäneet huolta suojateistaan. Niitähän on PARin tarhalla reilusti yli 1000 ja kun lasketaan päivittäiset ruokinta- ja tarkistuskierrokset viereisen kaupungin tarhan noin 600 koiran luona ja siihen päälle tarhojen ulkopuolella majailevien satojen koirien ruokinta, niin onhan siinä työsarkaa kouralliselle ihmisiä ihan riittämiin. Ja onhan Carmenan kotonakin yli satapäinen eläinjoukko, joista tulee pitää huolta yhtälailla.

Carmena on ollut kovin urhea ja onneksi välttynyt vakavammilta sairauksilta. Sen sijaan hänen tyttärensä Patricia sairasteli kuukausikaupalla alkuvuoden ja kevään aikana ja siitä syystä sterilointikampanjoissa oli taukoa. Tietenkin koronavirus olisi joka tapauksessa tuonut kampanjoihin seisakin. PARin tarhan narttuja on kuitenkin steriloitu sitä mukaa kun tarvetta on ja onhan sitä ollut.

Pro Animals Romanian tarhan asukeista suurin osa on entisiä kaupungin tarhan vankeja. Carmenan on kohdattava päivittäin niin paljon surua ja kärsimystä kyseisellä tarhalla käydessään, että ei sitä voi enää sanoin edes kuvailla. Jos Carmenaa ei olisi ja hän ei ottaisi koiria PARin tarhalle viikottain, olisi Tg-Jiun kaupungin tarha varsinainen kidutuskammio, jossa koirat nääntyisivät hiljaa nälkään, janoon, sairauksiin ja vammoihin. Eihän se tilanne nytkään mikään hyvä ole, mutta yksi ihminen ei voi olla vastuussa tuhansista hylätyistä koirista. Yleisesti ottaen lähes jokainen kaupungin tarhalta PARin tarhalle otettu koira tarvitsee lääkintää ja eläinlääkärin apua. Ja kuluja kertyy.

Edellä mainitun lisäksi PARin tarhan edustalle tai tarhojen läheisyyteen hylätään kevään ja kesän aikana kymmenittäin pentuja. Ne tuovat luonnollisesti Carmenalle ja tarhan työntekijöille lisähuolta, koska pennut ovat kovin hauraita ja alttiita sairauksille ja varsinkin parvovirukselle. Pentujen kiikuttaminen eläinlääkärille ja lääkitseminen tarhalla on hyvin työlästä ja aikaa vievää. Se kuitenkin tehdään niin hyvin kuin voidaan pienin resurssein. Toki tulee muistaa, että eläinlääkärilaskut ovat "sesonkiaikoina" päätähuimaavat ja taloudellisilta vaikeuksilta ei ole vältytty siltäkään osin.

Pro Animals Romanian käytössä jo lähes kymmenen vuotta ollut pakettiauto on vedellyt viimeisiään jo kuukausikaupalla. Uutta käytettyä ollaan yritetty löytää Saksasta, mutta toistaiseksi sopiva "kärry" on löytymättä. Olemme keränneet pakettiautoon varoja, mutta taloudellisen tilanteen ollessa kireä kaikkialla, on jouduttu tekemään kompromisseja hinta/laatu -suhteen.

Koska PARin tarha on täynnä pelastettuja koiria ja tilojen riittämättömyys on ollut ongelma jo jonkin aikaa, päätti Carmena taloudellisista vaikeuksista huolimatta rakennuttaa tarhalle hieman lisäaitausta. Se tuo helpotusta siihen, että tarhan pääsisäänkäynnin yhteydessä oleva alue on ollut turhan täynnä asukkeja. Se on tuonut turhia jännitteitä koirien keskuudessa ja väljemmät tilat auttavat siihen kummasti. Mutta kuten olettaa saattaa, laajennustyöt materiaaleineen maksavat ja Carmenalla on ollut vaikeuksia niidenkin kattamiseksi. Toki olemme yrittäneet auttaa keräämällä ylimääräisiä varoja peruskuukausiavun ohella, mutta Pro Animals Finland ry:llä on ollut vaikeuksia saada kuukausittaista perusapuakin kasaan jo jonkin aikaa ja ylimääräisten kampanjoiden ja myyjäisten tuomilla varoilla on turhan usein jouduttu paikkaamaan perusturvaa. 

Adoptiot Pro Animals Romanian tarhalta Saksaan sujuvat nyt normaaliin tapaan. Koronavirusrajoitusten ollessa pahimmillaan, oli luonnollisesti tauko kuljetuksissa. PARin tarhaa auttaa suomalaisten lisäksi myös kolme saksalaista tahoa. Nämä kolme tahoa olivat ensin yksi yhdistys, joista ensi haarautui kaksi ja nyt alkuperäisestä kokoonpanosta on syntynyt kolmas yhdistys. Kaikki kolme tahoa kuitenkin keskittyvät hoitamaan PARin tarhan suojattien sekä Tg-Jiun kaupungin tarhan koirien ruokapuolen eli palkat, eläinlääkäri- ja lääkekulut sekä juoksevat kulut ovat meidän suomalaisten harteilla. 

Tg-Jiussa on tulossa pormestarivaalit ja Carmenan mukaan hyviä ehdokkaita ei ole. Istuvalta pormestarilta odotettiin aikanaan todella paljon kulkukoiraongelman ratkomiseksi, mutta kaikki ennen vaaleja annetut hienot lupaukset ja puheet valuiva kankkulan kaivoon. Pormestari on sen sijaan miltei kiristänyt Carmenaa sen suhteen, että hän huolehtisi mahdollisimman pitkälle kaupungin tarhan koirista. On niin turhauttavaa seurata tapahtumia kauempaa ja todeta, että vuosien varrella kieroutunut ja korruptoitunut systeemi Romaniassa jatkuu aina vain. Eikä esim. EU kykene auttamaan kulkukoiraongelmassa piirun vertaa. Tuntuu siltä, että eläinsuojelijat Euroopassa eivät myöskään enää jaksa osoittaa mieltä, lähettää vetoomuksia eikä tehdä muuta kuin ruohonjuurityötä Romanian kulkukoirien hyväksi. Se on melkoisen rankkaa hommaa ja omalta osaltakin takki tyhjenee päivä päivältä. Olenhan tätä sarkaa kyntänytkin jo 15 vuotta.

Kaunis kiitos kaikille uskollisille suomalaisille kummeille, tukijoille ja ystäville siitä, että olette jaksaneet kulkea rinnallamme. Vaikka tuntuukin siltä, että suossa tarpominen ei pääty koskaan, ovat PARin tarhan asukit ja kaikki muutkin Carmenan suojatit ansainneet apumme. Jos Carmena jaksaa tehdä henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä päivästä toiseen valittamatta omaa jaksamistaan, niin toki meidän osamme on jossain määrin helpompi.

Voi olla, että tänä vuonna en pääse itsekään tarhareissulle, mutta ei ole päivää, etteikö Carmena suojatteineen olisi ajatuksissani. He kuuluvat osaksi elämääni toipa tulevaisuus tullessaan ihan mitä vain.

-Kiia-

Lähettänyt

Jaa: