Sterkkaukset Gorjin läänissä

Steriloinnit ehkäisevät kulkukoira- ja -kissaongelmaa, yksi kerrallaan

Sterilointien taustaa Gorjin läänissä
Pro Animals Romanian voimanainen Carmena Serbanoiu on tehnyt eläinsuojelutyötä Gorjin läänissä jo 17 vuoden ajan ja toiminnoissaan painottaneet sen alusta alkaen sterilointeja. Carmena aloitti jo 2000-luvun alussa neuvottelut läänin pormestareiden kanssa säännöllisten sterilointien aloittamiseksi. Pormestarit Tg-Carbunestissa, Motrussa, Rovinarissa, Sadussa ja Ticlenissä olivatkin suostuvaisia allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen. Vuosien 2003-2005 aikana englantilaisen tahon omistaman mobiiliklinikan avulla steiloitiinkin yhteensä noin 4000 koiraa edellä mainituissa kaupungeissa. Koirista suurin osa oli katukoiria eli ne palautettiin sterilointien jälkeen takaisin reviireilleen.  Tg-Jiun kaupungin pormestari ei halunnut neuvotella koirien steriloinneista ja niin läänin suurimmassa kaupungissa kaduilla elävät koirat saivat lisääntyä rauhassa. Toki iso osa näistä koirista on vuosien saatossa päätynyt Pro Animals Romanian tarhalle ja v. 2007 lähtien myös Tg-Jiun kunnalliselle tarhalle.

Valitettavasti pormestarit vaihtuvat aika ajoin ja tehdyt sopimukset eivät enää päde elleivät uudet valtaa pitävät ole asioista samaa mieltä. Niin Gorjin läänissäkin hyvin alkanut sterilointiohjelma kariutui, kun steriloituja koiria alettiin tappaa myrkyttämällä ja kuskaamalla metsiin ammuttavaksi. Totuushan kuitenkin on se, ettei tappaminen poista ongelmaa eli se on tänäkin päivänä olemassa.

Steriloinnit Pro Animals Finland (PAFi) ry:n ja Pro Animals Romanian (PAR) yhteistyön aikana
PAFi aloitti yhteistyön PARin kanssa syksyllä 2005 ja jo elokuussa 2006 organisoitiin vähävaraisten ihmisten lemmikeille suunnattu sterilointikampanja PARin vanhan tarhan yhteydessä.

Resurssien niukkuus ja monenmoiset haasteet Gorjin läänin kulkukoiraongelman tiimoilta ovat syöneet myös sterilointeihin keskittymistä ja varsinkin PARin uuden tarhan projekti vaati niin paljon huomiota ja taloudellista tukea, että sterilointikampanjat oli laitettava joksikin aikaa tauolle. Asiaan vaikutti myös se, että sterilointikampanjoista vastaava Pro Animals Romanian varapuheenjohtaja Patricia Paraschiv aloitti opinnot eläinlääketieteellisessä syksyllä 2009 ja hänestä tuli myös äiti loppukesästä 2011.

Vuosien 2012 ja 2013 aikana PARin uudella tarhalla saatiin kuitenkin organisoitua muutama sterilointikampanja ja niiden myötä leikattiin satoja vähävaraisten ihmisten lemmikkejä.
Sterilointikampanja 2.-4.4.2012

Sterilointikampanjat 2014-2016
Pro Animals Romanian tarhan yhteyteen Targu-Jiuhun saatiin kuitenkin hankituksi pieni konttiklinikka syksyllä 2014 ja siellä voitiin järjestää aika ajoin vähävaraisten ihmisten lemmikkien sterilointeja loka- joulukuussa 2014 ja vuoden 2015 aikana.
Kun Patricia valmistui kesällä 2015 eläinlääkäriksi, alkoi hän haaveilla kattavimmista sterilointiohjelmista sekä myöskin niitä tukemaan hankittavasta mobiilisterilointiklinikasta.
Sterilointikampanjoita PARin tarhalla 2014-2015

Koska Pro Animals Romanian tarhan yhteydessä oleva klinikkatila on erittäin tarpeellinen tarhan omien asukkien hoitamiseen ja se ei sijaintinsa vuoksi myöskään ole ihanteellinen sterilointikampanjoille, aloitettiin vähävaraisten ihmisten lemmikkien steriloinnit paikallisen eläinlääkärin tiloissa. Sterilointeja on tehty vuodesta 2015 asti kahdella eläinlääkäriklinikalla Targu-Jiussa, joista toinen on Pro Animalsien yhteistyökumppani sterilointiohjelman tiimoilta.
Sterilointeja paikallisen eläinlääkärin tiloissa 2016

Sterilointeja paikallisen eläinlääkärin tiloissa 2017

Kesällä 2016 otettiin harppaus eteenpäin, kun Pro Animals Romania sai käyttöönsä oman mobiilisterilointiklinikan, jonka avulla steriloinnit voidaan ulottaa Targu-Jiun kaupungin ulkopuolelle ja paremmin maaseudun väestön ulottuville. Toki mobiiliklinikan liikuttaminenkin vaatii paljon työtä alkaen yhteistyön solmimisesta eri kaupunkien viranomaisten kanssa. Muutamassa kuukaudessa mobiiliklinikka on kuitenkin liikkunut useissa kaupungeissa kuten Bumbesti Jiussa, Matasarissa, Turcenissa ja Rovinarissa.
Mobiilisterilointiklinikan vihkiäiset

Mobiilisterilointiklinikan 1. keikka

Syksystä 2014 alkaen on yhteensä saatu steriloitua PARin tarhan pikkuklinikalla, eläinlääkäriklinikoilla sekä mobiiliklinikan avulla jo noin 5000 koiraa/kissaa Gorjin läänissä.

Sterilointien tulevaisuus
Pro Animals Romania on tehnyt sopimuksen Motrun kaupungissa toimivan eläinlääkärin kanssa ja marraskuusta 2016 lähtien hänen tiloissaan on steriloitu ja sirutettu paikallisten ihmisten koiria ja kissoja. Luonnollisesti steriloinnit jatkuvat myös Targu-Jiussa paikallisten eläinlääkärien tiloissa.
Kuvia eläinlääkärin vastaanotolta Motrussa

Mobiilisterilointiklinikan liikuttaminen oli valitettavasti vähäistä vuonna 2017 varojen vähyyden vuoksi. Keskitimme sterilointikampanjoihin kertyneet varat Tg-Jiussa eläinlääkäriklinikalla tehtyihin sterilointeihin. Vuonna 2018 sterilointeja on tehtiin säännöllisesti Tg-Jiussa Patrician eläinlääkäriklinikalla ja mobiilisterilointiklinikkakin on liikkunut tyydyttävään tahtiin läänin alueella. Vuoden loppuun mennessä noin 1000 koiraa/kissaa steriloitiin kampanjoiden turvin.

Me suomalaiset haluamme olla mukana sterilointikampanjoiden jatkumossa ja pyrimme turvaamaan sen, että taloudelliset resurssit ovat olemassa. Yhden koiran/kissan sterilointi kustantaa noin 25 euroa ja se on pieni hinta satojen tuhansien ei-toivottujen pentueiden syntymisen ehkäisemiseksi.

Sterkkatukea otamme vastaan Pro Animals Finland ry:n lahjoitustilille
FI08 5045 0620 0918 15 viestillä "Anna mahdollisuus".


Sydämellisesti kiitos avustasi.


Lähettänyt

Jaa: